Mesleki eğitimi hayat boyu gelişen ve değişen bir süreç olarak görüyor ve ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasının ancak daha nitelikli bir mesleki eğitimle gerçekleşeceğine inanıyoruz.
Ülkemizde orta okuldan üniversiteye kadar öğrencilerin yeteneklerinin keşfi ve bu yetenekleri doğrultusunda seveceği ve başarılı olacağı bir yönlendirme maalesef yapılamıyor. Meslek-der olarak öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel beceri testleri ile sağlıklı bir rehberlik yapmayı hedefliyoruz.
Ülkemizde mesleki eğitimin en önemli parçası olan staj çalışması sistematik bir biçimde yapılamıyor. İş yerleri uygun stajyer bulamadıkları gibi öğrencilerde staj yeri bulmakta zorlanıyor. Meslek-Der olarak meslek lisesi ve meslek yüksekokulu öğrencilerinden oluşan bir veri havuzu oluşturup, iş yerlerinin bu havuzdan aranan verilere göre öğrencilerin staj süreçlerini tamamları için destek olacağız. Aynı yöntem ile iş arayan meslek lisesi mezunları ile iş sahiplerini bir araya getirmeyi hedefliyoruz.
Mesleki eğitimde yurt dışında staj ve beceri eğitimi yapan gençler, mesleklerine karşı daha çok aidiyet hissi duyuyor ve mezun olduktan sonra eğitim aldığı mesleklerde kalıyorlar. Bu amaçla Meslek-Der olarak AB ülkeleri ile işbirliği yaparak, öğrenci değişim programı, uzun ve kısa staj programı ve yurt dışı eğitim imkanlarını öğrencilerimize sunmayı hedefliyoruz.
Meslek-der, her yıl meb, yök ve diğer kamu kuruluşlarında mesleki eğitimde hangi aşamaların kaydedildiğini kamu oyu ile paylaşacak “Türkiye Mesleki Eğitim Raporu” yayınlayacaktır. Mesleki eğitimin ülkemizde gelişmesi için akademik yayınlar ve araştırmalar düzenli olarak web sayfamızda yer alacaktır.
Mesleki eğitim almış ve istihdam olmuş kişilerin çalışma hayatında bir çok problemleri mevcuttur. Meslek-Der olarak mesleki eğitim almış ve istihdam olmuş bireylerin kronikleşmiş problemlerine çözümcül bir yaklaşımla kamu oyu ile paylaşılacak ve çözüm için devletle gerekli girişimler yapılacaktır.
Her yıl binlerce insanımız fabrikalarda ve iş yerlerinde teknolojinin daha etkin bir biçimde kullanılmaya başlaması sebebi ile işsiz kalıyor. Bu insanlara yeni beceriler kazandırmak için Meslek-Der 21. yüzyılda yeni oluşacak meslekleri araştırıyor ve eğitim imkanları sunuyor. Ayrıca Meslek-Der genç insanlara ise yeni seçenekleri mesleklerde 21. yüzyıl da ihtiyaç duyulan meslekler için paylaşımlarda bulunuyor.
Maalesef ülkemizde henüz bir mesleği olmayan on binlerce gencimiz var. Lise mezunundan, üniversite mezununa kadar mesleksiz gençler ülkemiz için ciddi risk oluşturuyor. Meslek-Der olarak, mesleki eğitim merkezleri, şirketlerin mesleki eğitim akademeleri, üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ile iş birliği yaparak aranan mesleklerde nitelikli öğretmenlerin eşliğinde kaliteli meslek kursları düzenlenecektir.
Mesleki eğitimin en önemli unsuru öğretmendir. Geçmişimizde teknik öğretmenler için kullanılan “ustaların ustası” tabiri şu anda anlamını yitirmek üzere. Meslek-Der olarak teknik öğretmenlerimizi ve usta öğreticilerimizi mesleklerinde gelişimini sağlayacak sektör içi eğitimler planması yapıyoruz. Ayrıca kendilerini yetiştirmelerine katkı sağlayacak alanlarındaki yeni gelişmeleri onlarla paylaşacağız.
Bir çok büyük ve büyüme hedefinde olan şirket kendi eğitim akademilerini kurmak istiyor. Ancak mesleki eğitim bir çok parametresi olan gelişmiş bir alan. Meslek-Der olarak eğitim akademisi kuracak sanayi ve hizmet kuruluşlarına modern eğitim yaklaşımı ile destek oluyoruz.
Mesleki eğitim tarih boyunca ahilik anlayışı ile bir bütün olarak nitelendirilmiştir. Öğrencilerimizi mesleğini yaparken, insan haklarına saygılı, milli ve manevi değerlerle bezenmiş, anne - baba ve çevresine saygılı, ticarette helal kazancın farkında olan bireyler olarak yetiştirmek gerekir. Meslek-Der olarak öğrencilerimize rol model olacak mesleki eğitimde öne çıkmış kişilerle tanıştırmayı ve onlarla zaman geçirmelerini sağlamayı hedefliyoruz.
Avrupa Birliği'nde yürütülen yetişkinlerin meslekî teknik eğitimi programlarına ek ve paralel olarak ulusal düzeyde yetişkin eğitimlerini teşvik etmek ve icra etmek üzere sektörde ihtiyaç duyulan alanlarda üniversiteler, meslek yüksek okulları meslek liseleri vb kamu kurumları ile işbirliği içinde yetişkinlerin meslekî eğitim çalışmalarını yapmayı hedefliyoruz.